Missbrukarna av vårt socialsystem. eller utnyttjarna. eller vinnarna

För ungefär en vecka sedan fick en artikel om en ung man mycket publicitet för att han lyfter stöd istället för att börja jobba. Han sitter hellre hemma och spelar dataspel. Vi har ett fint system i Finland. I teorin. Tyvärr går det att missbruka en hel del i praktiken. Diskussionen om grundinkomst, slöa mänskor som inte söker jobb för att de anser sig vara "för bra" för jobbet eller de som tackar nej för att de klara sig med sossun är oändlig. Därför tänker jag idag koncentrera mig på en annan grupp, som sällan tas upp till diskussion. Nämligen mammor.

Mammapengen skall bestå av ca 80 % av lönen. Om den stigit de senaste månaderna med minst 20 % kan den baseras på den nuvarande lönen.  
När man ansöker om mammapengen skall man ange avdrag, precis som redovisningen till skatteverket. Här ställs den blivande mammans ansvar och samvete på lut. 

Forumdiskussioner, väninnor och tom FPAs medarbetare uppmanar den blivande modern att lämna allting tomt. Ett, enligt mig, radikalt beslut, som kan sluta med att man lyfter mera i mammapeng än vad man egentligen är berättigad till enligt regelboken. Dock tar ingen upp detta till diskussion för det är känsliga gravida varelser man har att tampas med. Om det vill sig illa kan man få upp till över 1000 euro mindre i månaden hand i jämförelse med de senaste 1 ½ åren i arbetslivet för massiva 60 euro som man får tillbaka i skatteåterbäring. Att levnadsstandarden sjunker är självklart. Något ingen mamma vill uppleva. 

De flesta mammorna låter alltså bli att anmäla avdragen och skickar därefter en lång redogörelse till skatteverket. En klyfta mellan FPA och skattekontoret är synbar och vinnaren är mammorna. Eller kanske vi ska säga utnyttjarna. Vi har ett fint system i teorin, men tyvärr missbrukas det, av de flesta, i praktiken. 

Jag vet inte vad som skulle vara ett bättre alternativ. Förbättra de gemensamma systemet mellan FPA o skatteverket eller helt enkelt skippa hela anmälningen av avdrag. Man får trots allt aldrig tillbaka det i skatteåterbäring, som man går miste om i mammapengen.

MhFh

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Konsten att koka ris

Framåt, framåt, framåt, framåt...

Ännu en text om ämnet som inte bör diskuteras