Karriärsugen (läs utmattad) mamma, som gillar att pyssla och baka. Livsfilosof med många idéer. Energisk livsnjutare. Grubblare i allra högsta grad. Inredningsintresserad snåljåp. Städivrig mångsysslare.

måndag 24 mars 2014

Bokföring

Jag skulle aldrig kunna tänka mig jobba som bokförare eller löneräknare. Det passar inte mig helt enkelt. Det är riktigt tillräckligt med arbete att se till att den egna firman fungerar rätt.  Dock finns det en grej som jag tycker är otroligt kul och det är personlig bokföring. Speciellt uppföljning av butiksresorna är skitkul! Excelnörd. Jag skriver upp alla inköp på senten. I slutet av månaden justerar jag budgeten efter inköpen och där det finns utrymme. Tabeller och bokföring av egna inkomster och utgifter är nog något jag rekommenderar åt alla. Alltid då och då får man nog en verklighetscheck. Det är också nyttigt att känna till hur mycket pengar man lägger på olika produkter i butiken. Såhär ser vår månadsbudget ut:

Kött, höna, korv...       38,00 €
Bröd och ägg                 18,00 €
Frukt och grönsaker    38,00 €
Mjölk åt F                      55,00 €
Mjölk och ost                 17,29 €
Övriga mjölkprodukter 10,00 €
Konserver, pasta, mjöl   5,84 €
Hygien, tvätt                  8,00 €
Övrigt                           10,00 €
200,13 €

Utöver den här finns det en peng för limsa, juice och glass. USCH USCH produkter. Blöjor får vi av våra föräldrar och Ts alla luncher är inte medräknad.
Som ni märker är största utgiften flickans mjölk så väntar på att hon närmar sig ett år och kan börja pumpa i henne vanlig komjölk. Ska bli intressant och se hur utgifterna ändrar då.

UTMANING: Om du inte följt upp din egen ekonomi någonsin eller på ett tag är det dags att se över utgifterna. Du kan blir både positivt och negativt överraskad. Vågar du se över hur du lever? 

MhFh  

4 kommentarer:

 1. Hatar bokföring! :) Men skulle absolut måste börja göra det nu för att se vad som lönar sej i höst då jag kanske börjar jobba heltid. Men det betyder också mera utgifter på resor och dagisavgifter. Finns det något bra excelbotten som man kan stjäla någonstans ifrån??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du har en nyare version av Office-paketet typ 2010 lr nyare så har de färdiga mallar när du klickar på ny. I sökrutan kan du söka från online mallar t.ex. på bokföring eller tabell och då bord en hel del olika "familjen veckobokföring", "veckobokföring" m.fl. ploppa fram. Själv använder jag en mycket enkel med 10 huvudkategorier och deras underkategorier. Titta efter om du hittar av onlinemallarna. Annars kan jag också dela med mig av min. Jag rekommenderar dock att man hittar en som passar en själv. För gillar man inte "mallen" så vill man inte heller att bokföra.

   En bra mall skall vara klar, du ska se skillnaden mellan utgifter och inkomster och du ska själv få ett hum om hur pengarna rör sig. Lycka till :)

   Radera
  2. Det kan jag ännu säga att jag väljer att följa med hur jag fördelar pengarna mellan olika kategorier, men för andra passar det bättre att skriva upp datum, vad man handlat, summan och kategori. Då får man en överblick om i hurudana tillfällen man spenderar pengar. Dvs det lönar sig att hitta en mall som passar ens livssituation och syfte.

   Radera
 2. Tack för tipset! Nu måste jag nog skärpa mej och börja med bokföring på allvar :)

  SvaraRadera

Våga gå - second hand

När har du senast köpt ett second hand plagg? Jag tror det är ganska många som svarar här att nyligen eller för en tid sedan, iaf om man ha...