Karriärsugen (läs utmattad) mamma, som gillar att pyssla och baka. Livsfilosof med många idéer. Energisk livsnjutare. Grubblare i allra högsta grad. Inredningsintresserad snåljåp. Städivrig mångsysslare.

onsdag 25 mars 2015

De där jobbiga arbetslösa i medierna.

Jag kommenterar sällan arbetslöshetsfrågan, men igen har en ny artikel om arbetslösa ungdomar droppat in på kvällstidningarnas framsida; "25-åriga småbarnsmamman öppnar sig om ekonomiska svårigheter i deras familj". Jadataijadatijadati poim. Call me cold, men endera vill du jobba eller så vill du inte. Vill du jobba måste du också ha rätt attityd. Du VILL genuint jobba och du är redo att söka dig över dina egna gränser. Att söka 20 jobb på 2 år är... NOTHING! Och dessutom, har man sökt 20 jobb och inte blivit inkallad till en enda intervju är det kanske dags att se sig själv i spegeln och SKRIVA OM sin CV och arbetsansökan. En välskriven CV och arbetsansökan är omskriven otaligt många gånger och är väl genomtänkt. Det är både svårt och en konst att skriva om sig själv, men man kan ju inte förvänta sig att en arbetsgivare vill ha en på jobb om man inte ens själv känner sina goda och svaga sidor?

Dessutom har jag förvånats över speciellt ungdomars okunnighet i att skriva en CV, Du skickar inte en 3 SIDORS lång CV. Det hör till GRUNDREGLERNA. Punkt. Liksom hur svårt kan det vara att lyfta fram det mest RELEVANTA som har med just DET jobbet du söker att göra och komprimera det till EN sida?
Och till sist. Endast lata jävlar sitter på sin rumpa på soffan och VÄNTAR på lediga arbetsplatser. Det är DYRT för företag att anställa människor och ordna rekryteringar. Därför anställer väldigt många nya personer på basis av öppna ansökningar som människor skickat till företaget. Jag förstår också företagets synvinkel. Vem vill nu anställa mänskor som hellre vill ha ett jobb än jobba för företaget och vara stolt över sin arbetsplats? För fakta är att går det bra för företaget går det bra för den anställda. Är individen för självisk driver den företaget i konkurs.

Min åsikt (som jag aldrig tänker äta upp) är att den som vill jobba får jobb. Man måste bara vara öppen för olika möjligheter och SÖKA. En öppen ansökan kan leda till tjänster du inte ens visste fanns. Och för tusan, bor du på en ort där det inte "finns arbetsplatser" och med allt våld ska bo där så starta eget då. Finländare har blivit så tusans bekväma av sig. 

MhFh

P.s. Jag VET att det är tungt att söka jobb och det ÄR rätt att vara orolig över sin framtid och lite gnällig, MEN den här rätten förutsätter att man faktiskt GJORT något för att försöka få jobb. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Våga gå - second hand

När har du senast köpt ett second hand plagg? Jag tror det är ganska många som svarar här att nyligen eller för en tid sedan, iaf om man ha...