Karriärsugen (läs utmattad) mamma, som gillar att pyssla och baka. Livsfilosof med många idéer. Energisk livsnjutare. Grubblare i allra högsta grad. Inredningsintresserad snåljåp. Städivrig mångsysslare.

onsdag 2 maj 2018

Ostkaka med tre sorters choklad


Nu ska jag dela med mig av något mumsigt. Den här kakan har blivit mer eller mindre en favorit i vårt hushåll och efter att ha testat många recept har vi lagt ihop vårt eget som innehåller massvis med grädde, mumsig choklad och ingen gelatin. Det är chokladen i sig som håller ihop kakan så räknar du lite fel gör det inget. Kakan blir ganska hög och mäktig, men otroligt läcker. Hoppas det smakar!


OSTKAKA MED TRE SORTERS CHOKLAD


BOTTEN
75 g mint-kex (Domino, Oreo eller dylik.)
50 g smör

FYLLNING
6 dl grädde
150 g mörk choklad (Brunberg)
150 g mjölkchoklad
150 g vitchoklad
3 askar (á 200g) färskost (naturell eller vanilj)
2 msk kaffe
1 msk mjölk


Lägg bakplåtspapper i en form Ø 23 cm emellan bottnet och löstagbara kanten. Krossa kexen i en matberedare. Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Lägg blandningen på bottnet av formen.

Vispa grädden. Smält över vattenbad mörk-, mjölk- och vitchokladen i skilda skålar. Låt svalna aningen.

Blanda den mörka chokladen med en ask färskost. Blanda 1 msk kaffe i färskost-chokladblandningen. Lägg slutligen till 1/3 av vispgrädden. Lägg moussen i formen och gör smeten slät. Låt stelna i kyl så länge du förbereder mjölkchokladmoussen.

Förbered mjölkchokladmoussen på samma sätt som mörkchokladsmoussen. Lägg mjölkchokladmoussen i formen och gör ytan slät. Lägg in i kyl så länge du förbereder vitchokladmoussen.

Förbered vitchokladmoussen på samma sätt som de två tidigare men byt ut kaffet till varm mjölk. Lägg moussen i formen och gör ytan slät. Täck med plastfilm och låt ostkakan stelna till nästa dag.

Ta loss kakan från formen. Använd tex kniv som hjälp. Ifall kanterna blir mycket ojämna kan man göra dem släta med varmt vatten. Själv gillar jag det lite moussiga utseendet.

Garnera med smält choklad, kex, kakbitar eller annat gott. På bilden har jag använt mig av choklad med mint-smak. Vill man lyxa till det kan man smälta frysta jordgubbar och droppa av såsen vid sidan av kakan. Otroligt smarrigt fast jag själv säger det!

(Den som tittar riktigt noga ser att bottnet på kakbiten på bilden är ljust - detta beror på att vi testade en annan variant med choklad botten. Detta var ingen bra idé, håll er till original receptet istället :D)


MhFh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Våga gå - second hand

När har du senast köpt ett second hand plagg? Jag tror det är ganska många som svarar här att nyligen eller för en tid sedan, iaf om man ha...